söndag 30 maj 2010

Mumsiga frallor


Idag hade vi fikagäster på eftermiddagen och jag passade på att baka frallor. De här går alltid hem hos hela familjen, så jag tänkte bjussa på receptet (som jag hittade på Aftonbladet.se för länge sedan). Jag gillar särskilt att de blir så där härligt mjöliga :-) Men det är klart, gillar man inte det så kan man ju använda lite mindre mjöl vid själva utbakningen. De är i alla fall fantastiskt enkla att göra. Baka, ät och njut!

Frukostfrallor, ca 20 st

5 dl vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
(6 soltorkade tomater, finhackade)
2 msk vetekli
10-12 dl vetemjöl
1-2 dl grahamsmjöl

1. Värm vatten och filmjölk till 37 grader. Smula ner jästen och rör ut den.
2. Tillsätt salt, honung, solrosfrön, ev. tomater och vetekli. Blanda i båda mjölsorterna. OBS! Degen ska vara lös. Låt jäsa 1.5 timme.
3. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den inte. Forma degen med hjälp av vetemjöl till en stor fyrkant och skär ut ca 20 fyrkantiga bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda direkt i 12-15 minuter.
Låt bröden kallna under bakduk.2 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut! Det får jag testa till helgen. Är ju någon som fyller år och som säkerligen uppskattar lite nybakat till frukost! Och jag med förståss :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för besöket på min blogg. Roligt att du tycker om sjalen. Jag ska försöka beskriva hur jag gjort. Började med att lägga upp 3 m. Sticka slätstickning. Vart fjärde varv öka en m genom att stick en rät m, sticka en rät m i bakre maskbågen och en m i främre maskbågen. Sticka resterande m räta. När du har stickat så långt så du har 8 m stickar du så här:
  v 1: Sticka en rm. Öka en m (se ovan). Sticka resterande m räta.
  v 2: Sticka hela varvet avigt.
  v 3: Sticka 2 räta m. "Gör ett omslag räta. Sticka två räta m tillsammans." (=hålvarv) Fotsätt från " till " tills du ha en alternativt två m kvar. Sticka dessa räta.
  v 4: Sticka hela varvet avigt.
  Fotsätt från v 1 till v 4 tills du stickat halva sjalen. Därefter minskar du en maska där du förut ökade. Jag minskar genom att sticka två m tillsammans. Jag använde 3 garnnystan. Hoppas att jag lyckats förklara så du förstår. Du får gärna höra av dej om du undrar över något mer! Tack för receptet. Ska prova det till helgen! Lycka till!

  SvaraRadera